Pare complicat si ai senzatia ca te-ai ales cu o sarcina in plus. Cu toate astea, planificarea meselor poate sa te ajute sa eficientizezi timpul petrecut in bucatarie. In loc sa treci prin momente de panica de fiecare data cand esti in bucatarie, cand trebuie sa incropesti mancaruri si sa te convingi ca e ”doar de data asta” a mia oara, ai putea sa aloci timp din timp si sa eviti aceste momente de vinovatie. Chiar si pentru totdeauna. Iata de ce:

  1. Aloci timp sa castigi timp. Dupa cum am spus deja, in loc sa petreci in bucatarie ore haotice de pe urma carora sa nu te alegi decat cu incropeli, ai putea aloca o ora pe saptamana pentru a hotari ce veti manca saptamana aceasta. Ar putea deveni chiar o activitate de familie in care sa ii implici si pe cei mici. Apoi poti gati organizat, mai multe feluri o data, pentru mai multe zile.

 

  1. Sursa: unsplash.com

    Sursa: unsplash.com

    Dispar surprizele neplacute. Stii momentul ala cand constati ca mancati prea multa carne iar efortul tau de a gati sanatos este intampinat de proteste? Poti indulci pastila prezentandu-le celor din casa meniul pe o saptamana si promitandu-le mancarea preferata imediat dupa odioasele legume fierte.

 

  1. Abia asa poti diversifica mesele. Iti spui mereu ca vrei sa mancati mai diversificat. Dar mesele voastre ajung sa contina aceleasi lucruri: paste, cartofi, orez, cate o salata ratacita. Cu planul in fata vei avea posibilitatea de a vedea exact ce lipseste din alimentatia familiei in saptamana respectiva. Poti introduce mai multe fructe, poti sa mai scazi din dulciuri, poti sa mai adaugi lactate. Tu stii cel mai bine.

 

  1. Poti incerca retetele exotice de la televizor. Bine, nu neaparat cele mai exotice, dar cand te chinui sa mai bagi o portie de legume verzi in meniu, aceste idei sunt nepretuite.

 

Source: unsplash.com

Source: unsplash.com

  1. Controlezi cate dulciuri se mananca intr-o saptamana. Da, ai citit bine. Planificarea meselor include si planificarea gustarilor. Asa stii cand e cazul ca iaurtelul sa ia locul ciocolatei. Unul dintre principalele motive pentru care oamenii se ingrasa este „mancatul in nestire”. Adica, ai deschis o ciocolata si tot iei din ea patratica cu patratica pana cand nu mai raman patratele de luat. Planificarea meselor si a gustarilor iti reda controlul caloriilor.

 

  1. Incepi sa intelegi mai bine efectul alimentelor asupra fiecarui membru al familiei. Unele alimente provoaca acnee, altele indigestie. Dar este greu sa le depistezi atunci cand mananci amestecat. Sau cand pur si simplu nu acorzi atentie acestui detaliu. Combina aceasta strategie cu ceva din dieta disociata si vei putea afla efectul alimentelor asupra ta. Cu timpul, vei putea rafina atat de bine planul alimentar, incat toti din casa vor fi mai sanatosi decat te astepti.

 

  1. Faci economie la bani. Cumparaturile facute pe principiul „sa fie in casa” duc la mancare stricata, aruncata sau uitata prin frigider si pe rafturi. Cumparaturile facute dupa un plan alimentar sunt prietenoase cu bugetul.

Sigur lista mai poate continua. Dar asteptam sa vedem ce beneficii ti-a adus tie planificarea meselor.