Ne incepem ziua cu licoarea neagra fie ca este cafea bio sau conventionala. Unii au cani speciale, primite cadou de la prieteni sau cumparate in mod special din calatorii. Unii o prefera neagra, cu mult zahar, cu cardamom sau cu mult lapte. Mai sunt cei care vor sa-si savureze cafeaua in liniste versus cei care nu o pot inghiti fara melodia preferata. Pe balcon, in bucatarie, la televizor sau in pat. Indiferent de preferinte, momentul in care savuram acea prima gura de cafea dimineata este ritualic!

Si ce pret platim cu adevarat pentru micul nostru moment de liniste? V-ati gandit vreodata?

Cat ne costa cu adevarat cafeaua conventionala?

cafea bio

Photo@unsplash.com

Problema pusa in linii mari arata in felul urmator: cumparand cafea conventionala in loc de cafea bio, continuam sa sprijinim agricultura conventionala de cafea. Aceasta, in vederea obtinerii unor cantitati mari de produs si a unui profit care sa merite efortul si investitia, distruge zonele in care se cultiva cafea.

Vorbim, astfel, de eternul cerc vicios creat de cerere si oferta in contextul globalizarii si capitalizarii pietei. Noi cerem cafea, pentru ca este minunata, iar marile companii ne dau cafea. In schimb, ofera locuri de munca in tari sub-dezvoltate din America de Sud. Iar daca lucrurile ar fi atat de simple, nu am mai fi mentionat de vina pe care ar trebui sa o simtim la fiecare gura de cafea.

Problemele productiei conventionale de cafea

cafea bio

Photo@unsplash.com

Marii producatori au atitudini diferite fata de mediu si produs, si fata de profit, iar totul se invarte in jurul problemei de responsabilitate: responsabilitate zero fata de mediu, moderata fata de produs si mare fata de profit. Sa explicam.

  • Pentru a extinde terenul cultivabil pentru cafeaua conventionala, sunt defrisate hectare intregi de paduri tropicale.
  • Speciile de pasari, insecte si animale din aceste paduri sunt fortate sa plece.
  • Terenul considerat ca fiind fertil isi pierde proprietatile; odata ce animalele sunt alungate, dispare sursa de ingrasamant natural.
  • Producatorii de cafea trebuie sa intervina cu ingrasamant chimic.
  • Lipsa copacilor duce la pierderea ingrasamantului pe baza de compost, rezultat din frunzele moarte, precum si umbra si temperatura prielnica din vecinatate.
  • Zona devine uscata si mai calduroasa, plantele de cafea avand nevoie de alte tratamente pentru a rezista la noile conditii.
  • Se inmultesc speciile de insecte care ataca plantele de cafea. Acest lucru se datoreaza si lipsei unor pasari si animale in zona care sa continue lantul trofic.
  • Producatorii insista cu pesticidele pentru ca altfel nu ar face fata situatiei.

Deci poate ca nu v-ati gandit niciodata cata vina poate sa incapa in acea prima gura de cafea de dimineata daca in loc de cafea bio alegeti conventionala. Vina ca pentru a cultiva boabele folosite in prepararea licorii magice, producatorii conventionali distrug ecosisteme intregi, care nu se vor putea reface in cursul vietii noastre. Sau a copiilor nostri.

Efectele acestor masuri asupra cafelei conventionale

cafea bio

Photo@unsplash.com

Ar mai fi si problema boabelor de cafea in sine. Desi majoritatea bem cafea ca din reflex si nici nu ne gandim cam ce contine atata timp cat ne poate pune pe picioare dimineata, in realitate, cafeaua trebuie sa fie o bautura foarte sanatoasa si chiar recomandata pentru organism. In forma ei naturala, a se citi cafea bio, cafeaua contine o multime de antioxidanti care lupta cu radicalii liberi din organism, fiind o buna masura de preventie pentru cancer. Mai mult, pune stomacul in miscare si da creierului un refresh bine venit. Dar v-ati gandit vreodata cate dintre aceste proprietati raman dupa ce boabele de cafea sunt inundate de pesticide si sunt crescute fortat intr-un mediu neprietenos?

Alternativa guilt-free – cafea bio

Raspunsul este ORGANIC. Si da, ne referim la cafea organica sau cafea bio. Aceasta este cultivata in zone aflate in vecinatatea padurilor tropicale, plantele beneficiind de un teren ingrasat natural, unde echilibrul speciilor este respectat si unde nu sunt necesare interventii cu chimicale si ingrasaminte, unde boabele de cafea nu sunt fortate sa creasca in pofida unui mediu neprimitor.

Cafeaua organica este cafeaua care creste beneficiind de tot ceea ce mediul respectiv are mai bun. Reprezinta o incununare cu succes a eforturilor naturii de a ne da aceasta licoare magica de la sine, fara ca noi sa o fortam in vreun fel. Producatorii de cafea bio au inteles foarte bine cat este de mare diferenta intre cafeaua provenita din culturi organice si cea provenita din culturi conventionale.

Adevarata cafea bio are certificat de originalitate, provine din zone certificate ecologic, si nu este tratata cu nici o substanta chimica. Procesul de culegere si macinare se realizeaza prin metode care nu altereaza calitatea cafelei. Dar asta este deja o alta discutie despre cafea bio.