Sa slabesti este chestiune atat de personala. Si totusi atat de discutata. Toata lumea a incercat cel putin o dieta. Vreodata. Sau a tinut post din dorinta ascunsa de a da jos si cateva kilograme inainte de sarbatori (nu e nici o rusine). Si totul tine de motive cat se poate de personale, de reale, si de dureroase pentru multe dintre noi. Doar cateva dintre ele:

Sursa: pixabay.com

Sursa: pixabay.com

  • Sa ne simtim mai bine in pielea noastra – oare cum o fi?
  • Sa gasim pe cineva – atata timp cat alimentam iluzia ca doar greutatea actuala ne opreste sa ne gasim fericirea alaturi de alta persoana
  • Sa nu ne mai piseze la cap rudele si prietenii
  • Sa putem purta hainele care ne plac si pe care le poate purta toata lumea. Mai putin noi, aparent.
  • Sa facem miscare pentru ca simtim cat de rau stam la capitolul tonus.

Asa ca recurgem cu disperare la diverse metode: mers la sala, mancat mai putin, consultat un nutritionist, etc. Cu rezultate? In unele cazuri. Cu o imbunatatire a starii de spirit? In si mai putine cazuri. Iata cum ne masuram victoriile in acest sens:

Sursa: unsplash.com

Sursa: unsplash.com

  • In centimetri – desi suntem constiente ca stima de sine nu tine de masura hainelor pe care le purtam.
  • In numar de kilograme date jos – desi se simte mai mult ca numarul de kilograme de bunataturi de care nu ne-am bucurat
  • In numarul de ore petrecute la sala saptamanal – de parca s-ar da vreun premiu pentru asta
  • In numarul de ori in care mentionam cuvatul dieta la orice iesire cu prietenii – pentru ca avem nevoie de confirmari ca ceea ce facem este bine, dar cei din jur nu par la fel de implicati in a ne ajuta sa trecem de aceasta faza a vietii noastre. Cel putin nu la fel de implicati precum sunt atunci cand ne atrag atentia ca ar trebui “sa facem ceva”.

Si iata cum, masura exercitiilor si a restrictiilor alimentare, a efortului depus si a indiferentei fata de incercarea noastra devine masura nefericirii noastre. Iata cum esuam in incercarea de a fi mai sanatoase, mai impacate cu noi insine.

Sursa: pixabay.com

Sursa: pixabay.com

Sportul si mancarea sanatoasa nu trebuie sa doara. Nu trebuie sa facem aceste lucruri de parca cineva ne-ar lovi in ficat daca nu le facem – desi asa ne simtim si cand le facem. Sa ne fortam sa facem miscare si sa mancam fructe si legume este ca si cum ne-am forta sa respiram. Si desi suntem constiente de faptul ca nu ne sta in fire, ca nu le facem in mod natural, sa stiti ca nu orice motivatie ajuta. Considerati ceea ce va spuneti la inceput ca fiind fitilul care va poarta pe acest drum. Pe cat este de scurt, pe atat de putin va va ajuta sa ajungeti acolo unde trebuie.

In spatele fiecarui esec nu se afla cifrele. In spatele fiecarui esec in a va simti mai bine se afla o motivatie gresita. Voi ce motivatii gresite v-ati dat de-a lungul timpului si cum ati esuat?