Auzim tot mai des vorbindu-se despre produse naturale, uleiuri esentiale si produse naturiste. Dar, in ce masura intelegem despre ce este vorba si de ce aceste produse sunt mai bune decat ceea ce gasim in mod normal pe piata. La urma urmei, nu au majoritatea produselor cosmetice si alimentare pe care le cumparam semn de produs 100% natural si desene cu plante si picaturi de uleiuri hranitoare? De asemenea, daca un ulei esential este esenta pura si substanta activa sub forma concentrata, cum stim in ce cantitati sa il folosim? Si cum ramane cu reactiile adverse? La urma urmei, inclusiv produsele cosmetice cu substanta activa in cantitati mici pot provoca iritatii si alergii.

Am incercat sa raspundem la aceste intrebari clarificand ceea ce inseamna, de fapt, uleiurile esentiale.

Ce sunt uleiurile esentiale?

Sursa: pixabay.com

Sursa: pixabay.com

Un ulei esențial este un lichid hidrofob concentrat conținând compuși volatili de aromă din plante. Uleiurile esențiale sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de uleiuri volatile, uleiuri eterice sau pur și simplu ca „ulei de” planta din care au fost extrase, cum ar fi uleiul de cuișoare. Un ulei este „esențial”, în sensul că acesta poartă un miros distinctiv, sau esența plantei. (sursa: Wikipedia.org)

Astfel, daca strangem in mana o felie de portocala, in palma ne vor ramane uleiurile volatile din fruct. Uleiurile sunt molecule organice care trec usor dintr-o stare in alta. Din stare solida in planta, trec in stare lichida prin extractie, apoi in stare gazoasa cand intra in contact cu aerul. Aceste substante se pot gasi in orice parte a plantei;  se pot extrage din seminte, din scoarta, din tulpina, din petale, din radacini sau din frunze.

Cum se obtin uleiurile esentiale?

Sursa: pixabay.com

Sursa: pixabay.com

In functie de planta si de partea care contine uleiurile, procesul folosit poate fi:

  • Presare la rece
  • Distilare cu vapori de apa
  • Extractie cu solventi

Toate aceste procedee sunt costisitoare intrucat pentru productia a 1 litru de ulei, sunt necesare cateva zeci de kilograme de planta. Deci, pe cat de scump este ingredientul principal, pe atat de scump va fi produsul finit.

Cum se folosesc uleiurile esentiale?

Aceste uleiuri au proprietati diferite. Si desi sunt toate foarte eficiente si au beneficii multiple, este bine sa invatam care este rolul fiecaruia. Asta cu atat mai mult cu cat intentionam sa le folosim cu scopuri precise.

Sursa: pixabay.com

Sursa: pixabay.com

Sunt peste 4000 de uleiuri esentiale pe care le-ati putea folosi pentru a imbunatati sanatatea dvs. si a familiei dvs. Insa este important sa stiti cat mai bine cum functioneaza si in ce caz. Astfel, uleiul de lavanda are proprietati calmante si este un repelent natural impotriva capuselor, tantarilor si puricilor. Uleiul de eucalipt are proprietati antiinflamatoare si poate fi folosit ca repelent impotriva tantarilor.

ATENTIE! A nu se confunda uleiurile esentiale cu partile plantelor din care sunt obtinute, in forma naturala, cu uleiurile pentru gatit sau cu cosmetice. Acesta sunt, in primul rand, in forma foarte concentrata. De cele mai multe ori este necesara o diluare inainte de utilizare. Informati-va inainte de a folosi direct un produs, si testati cu doze mici pentru a afla cum reactioneaza organismul dvs. la acesta.