Desi este dificil sa separam conceptul de post de domeniul religios, o vom face in acest articol. Vom folosi acest termen complet golit de sensul lui spiritual si vom discuta despre o dieta care a prins deja in multe tari si despre care se va vorbi si la noi… cam dupa ce o vor promova mai mult vedetele autohtone. Pana cand curiozitatea va va aduce pe aceasta pagina, lasam aici articolul despre postul intermitent. Si incepem…

De foarte multe ori, o asteptare specifica perioadei de post este cea de a mai da jos cateva kilograme. De ce? Deoarece consideram ca prin eliminarea alimentelor de origine animala, ramanem cu cele fara grasimi, si deci cu un potential mai mic de a ne ingrasa. In realitate, avem tendinta de a supracompensa lipsa nutrientilor cu care organismul s-a obisnuit, asa ca mancam mai mult. Rezultatul? Ne ingrasam cel mai des in perioadele de post. Si atunci cum putem promova postul ca un tip de dieta? Dupa cum urmeaza:

Sursa: pixabay.com

Sursa: pixabay.com

POSTUL INTERMITENT presupune lipsirea organismului de alimente o perioada sustinuta de timp. Vorbim, desigur, de perioade marite treptat, si doar in masura in care aceste schimbari se dovedesc a fi benefice organismului. In realitate, ne organizam mesele din timpul zilei astfel incat sa avem perioade cat mai lungi in care organismul nu mai este alimentat, si in care functioneaza pe stocurile de energie deja existente. Acest lucru se face in baza unor sisteme care se aplica individual. Ceea ce functioneaza pentru mine, ar putea sa nu functioneze si pentru sora mea. Deci atentie la ceea ce aplicati.

Cum functioneaza? Pentru a intelege mai bine acest concept (si pentru o mai buna separare a ideii de post religios) vom spune atat: omul primitiv.

Desi avea o speranta de viata mai mica, intrucat traia intr-un mediu mai periculos, nu avea antibiotice sau cunostinte medicale minime, acesta avea un tonus mai ridicat, era mai agil si mai puternic. Iata cateva dintre motivele care se aplica de minune si in cazul postului intermitent.

  1. Manca o data pe zi. Ni se recomanda sa mancam si cate 6 mese pe zi, nu-i asa? Atunci cum se descurca omul in vremurile de demult cu doar o masa pe zi? Din experienta proprie stim sigur ca nu murim nici noi daca mai sarim din mese. In cel mai rau caz suntem mustrati de catre cei dragi, pe care societatea ii invata ca trebuie sa fie atenti la numarul de mese. In realitate, atata timp cat numarul de calorii este suficient, o masa poate fi indestulatoare pentru unii indivizi chiar si in ziua de azi.
  2. Isi procura mancarea singur. Efortul depus pentru a vana sau a culege fructe era considerabil de mare. Noi cate minute de cardio facem? Prea putine.
Sursa: pixabay.com

Sursa: pixabay.com

3. Nu avea posibilitatea pastrarii mancarii. Frigiderul vesnic plin, magazinul aproape si restaurantul care livreaza inseamna o accesibilitate crescuta a hranei. Traim constant in apropierea ei, astfel incat folosim mesele si ca metoda de a umple timpul.

4. Nu manca alimente procesate. Totul era direct de la sursa, natural si nutritiv. Cu siguranta, sistemul imunitar dezvoltat era complet diferit de el al omului modern, dar si pe el o shaworma cu de toate consumata la miezul noptii l-ar fi dat gata.

Punand in balanta toate acestea, constatam ca stilul nostru de viata indestulator este cauza tuturor problemelor alimentare si digestive. Postul intermitent ne pune sa facem o pauza de la consumul constant de mancare. Intr-un articol viitor veti afla cum se tine post intermitent, si care sunt beneficiile acestuia. Stati pe aproape!