life hack

Sursa: unsplash.com

Ai devenit interesat de slabit sanatos si de o alimentatie echilibrata. Se intelege. Avem un stil de viata care ne pune in pericol iar multe dintre alimentele puse la dispozitie acum nu sunt optiuni viabile. Mai mult, suntem cu totii dependenti de uleiuri si zahar, de alimente grase, preparate in conditii care distrug nutrientii si care ne imbolnavesc. Cu toate astea, suntem cumva programati sa mancam astfel, sa ne facem singuri rau. Prin urmare, este normal sa nu ne fie usor sa mancam o salata in locul unei farfurii de cartofi prajiti. Si chiar si atunci cand facem aceste eforturi, exista capcane venite din afara. Iata care sunt principalele obstacole.

Iata de ce trebuie sa ne ferim pentru a nu fi tentati:

  • Mancatul in momente tensionate. Supararea, tensiunea, depresia si oboseala excesiva sunt momente in care mancam fara discernamant. Sansele sa ne “rasplatim” cumva, sa fortam starea de bine cu ajutorul dopaminei eliberate prin ingerarea unor alimente cu zaharuri, cresc considerabil.
  • Cheat meals reprezinta acele portii care ne permit sa ne pacalim regimul alimentar si sa ne
    life hack

    Sursa: unsplash.com

    rasplatim efortul facut pentru slabit sanatos. Totusi, aceasta intrerupere in regim face creierul sa asocieze momentele de placere doar cu aceste mese, cele sanatoase ramanand o corvoada.

  • Mancatul de dragul altora. Oricat am avea impresia ca cineva va muri cu zile daca nu servim SI din al saselea platou de pe masa, va asiguram ca toata lumea va fi bine. Nu mancati de dragul nimanui. Doar al vostru. Iar acest lucru trebuie sa va hraneasca sau sa va faca placere.
  • Mancatul “cu ocazia”. Vedem iesirile in oras cu prietenii ca pe tratatii. Chiar daca unii dintre noi ies chiar destul de des. Asta inseamna ca ingramadim destul de multe tratatii sub imperiul permisiunii de ocazie. Iar asta nu e un mod bun de slabit sanatos.
  • life hacks

    Sursa: pixabay.com

    Golitul farfuriei. Cu siguranta ati primit o bulina rosie la gradinita cand erati mici, iar bunicii si alte rude va preferau la vizitele in familie. Cu toate astea, golitul farfuriei este un obicei care incurajeaza mancatul dincolo de limita satietatii. In realitate, v-ati saturat acum multe minute, dar sunteti programati sa nu lasati furculita din mana pana nu vedeti farfuria goala. Facem un favor celui care spala vasele, dar nu si voua.

Ignorarea pragului de satietate este contra-productiva pentru oricine incearca sa slabeasca sanatos. Redescoperiti-va aceasta limita si aplicati-o. Corpul este mai intelligent decat credeti.

Putin si bun. Aceasta trebuie sa fie noul motto. Inlocuiti fatidicul “vreau dar nu am voie” cu “putin, dar extraordinar de bun”. Oricine a ajuns in acest punct intelege ca mancatul sanatos este foarte mult o chestiune de vointa. In mod pradoxal, trebuie sa ne convingem singuri sa renuntam la a ingera litri de ulei toxic, carbohidrati, grasimi saturate si zaharuri mult peste limita necesarului zilnic. Astfel, vizam nu doar o talie de invidiat, ci si un organism curatat de substante nocive. Si asta sta la baza oricarui efort de slabit sanatos.