Despre planificarea meselor am tot vorbit pe blogul Femei la dieta. Am vorbit si despre cat de importanta este ordinea in frigider si in dulapuri si cum sa faceti asta. In acest material vom trece la faza urmatoare, cea a programarii cumparaturilor.
Romanii fac cumparaturi des. Poate si pentru ca este o alternativa de terapie prin shopping mai accesibila decat in cazul magazinelor de haine. Adesea vedem familii care se plimba printre rafturi ca pe aleile din parc, uitandu-se la diverse produse, hotarandu-se sa incerce chestii noi, asumandu-si un risc cu ceva mai bio, mai scump, cu eticheta mai verde. Dar acest lucru, desi relaxant, poate duce la cumparaturi facute fara prea multa logica in consum.
Iata cateva dintre greselile pe care le facem la cumparaturi
1. Lista exista. Vointa sa o respectam, mai putin

Sursa: pixabay.com
De multe ori cumparam lucruri care nu sunt pe lista. Sau pur si simplu uitam sa o scoatem din buzunar atunci cand ajungem acolo. Si cum colindatul printre rafturi si cumparatul produselor care ne fac cu ochiul este mai placut decat sa fugarim produsele de pe lista, mai sarim cate ceva de pe ea.
Rezultatul? Un cos de cumparaturi plin ochi de alte lucruri decat cele pentru care am venit, o sesiune de cumparaturi dezorganizata si nevoia de a reveni la magazin peste o zi, doua pentru ca oricum va mai trebuia ceva.
2. Respectarea listei pana in punctul in care drumul la magazin devine o corvoada

Sursa: pixabay.com
Admitem faptul ca vreti din tot sufletul sa respectati lista facuta acasa, fie din considerente de timp sau de buget. Insa, dispunerea lucrurilor la raft nu coincide cu ordinea in care v-ati gandit la produse. Astfel, faceti zig-zaguri in magazin incercand sa luati toate produsele in ordine.
Rezultatul? O oboseala crunta si o ura nou descoperita pentru aceste drumuri la magazin.
3. Cumparaturi facute pe stomacul gol
Mancati inainte sa mergeti la cumparaturi pentru alimente. Veti constata ca faceti alegeri mai rationale. Infometati fiind nu va veti putea abtine sa nu cumparati cate 5 sortimente din orice, produse pe care in mod evident nu le veti putea manca. Mai mult, veti avea tendinta sa fiti mai extravaganti in alegeri, intrucat, ati manca orice, chiar si legumele alea noi si odioase de care vorbeste toata lumea si pe care le urati in secret. (Stiti voi care, nu va dam de gol.)
Rezultatul? La sfarsitul saptamanii veti avea un cos de gunoi la fel de plin precum cosul de cumparaturi atunci cand ajungeti cu el la casa de marcat.

Sursa: pixabay.com
4. Cumparaturi fara lista… sau o idee a ceea ce ati dori sa gatiti
Va faceti cumparaturile in mod haotic, punand in cos lucruri la intamplare. Veti ajunge la casa cu multe produse, avand impresia ca ati cumparat tot magazinul.
Rezultatul? Atunci cand veti dori sa gatiti ceva, veti constata ca aveti nevoie de alte alimente la care nu v-ati gandit in magazin. De exemplu, aveti cartofi si carne pentru o musaca, dar nu aveti sosul de rosii. Sau aveti toate ingredientele pentru o supa, mai putin morcovii.
5. Mergeti cu cei mici si ii lasati sa isi aleaga dulciurile si cerealele pentru micul dejun
Este bine sa ii luati pe copii cu voi la cumparaturi. Chiar si un mic task precum alegerea alimentelor pentru desert, gustari sau mic dejun este o practica recomandata. Insa, atunci cand le dati mana libera in a alege prea mult sau prea dulce, nu va veti mai putea intelege cu ei pe termen lung si nu le veti putea schimba acest obicei.
Rezultatul? In mod inevitabil, cei mici vor alege produsele cele mai dulci, si nu putine, astfel incat, daca nu ati stabilit limite in aceasta privinta, va veti trezi cu un cos plin de ciocolata, biscuiti, caramele, acadele, napolitane, cereale cu ciocolata si multe altele.
6. Va supra-apreciati capacitatea de a manca sanatos

Sursa: pixabay.com
Vreti sa mancati sanatos, iar noi apreciem aceasta decizie. Dar nu faceti schimbari radicale dintr-un singur foc. Sansele sa mancati toate acele legume, fructe, branzeturi si alte produse cu termen de valabilitate scurt in urmatoarea saptamana sunt mici.
Rezultatul? Mult mai multe produse sanatoase ajung stricate la cosul de gunoi decat in oala de gatit.