Iata cum fac multi dintre noi listele de cumparaturi:

  • Deloc
  • Pe loc
  • Ca lumea, dar le uitam in cealalta geanta si facem cumparaturi „lautareste” oricum.

clark-young-143622

Lista de cumparaturi da un tel, da o structura cumparaturilor noastre. Si desi unii par sa o considere mai mult o sugestie sau o lista pe langa care cumpara ceea ce isi dorec cu adevarat din magazin, noi sustinem cu tarie lista de cumparaturi. Va asigura ca nu plecati acasa fara lucrurile de care aveti nevoie, puteti stabili un buget pentru fiecare sesiune de shopping, iar daca il depasiti, macar stiti ca ati luat tot ce era pe lista, deci nu veti mai cheltui alti bani pe necesitati.

Iata cum se alcatuiesc corect listele de cumparaturi

  1. Se ia o foaie de hartie. Asa e, vom face treaba asta in format old school.
  2. Foaia se imparte in mai multe coloane dupa cum urmeaza:

ALIMENTARE                    MENAJ                COSMETICE                      HOBBY

egg-1316407_1920

  1. Pentru completarea fiecarei coloane, se face un scurt studiu live dupa cum urmeaza.
    1. Dupa ce v-ati gandit la ce vreti sa cumparati pentru urmatoarea perioada de o saptamana sau doua, treceti pe spatele foii ingredientele de care aveti nevoie. TOATE ingredientele de care aveti nevoie. Si nu va ganditi ca veti vedea numele retetei la fata locului si va veti aminti ca prin minune tot. Copiii vor fugi la dulciuri, sotul nu va avea chef sa stea prea mult pentru ca mai are treaba, iar locul va fi aglomerat. Cumparaturile linistite sunt doar in visele voastre.

2. Pentru fiecare reteta, scrieti TOATE ingredientele. Apoi ganditi-va la ce veti mai manca in                           aceeasi    perioada – mic dejun, gustari, petreceri pentru care trebuie sa va pregatiti cu                                   aperitive, rontaieli, picnicuri etc. Apoi, pe lista finala, treceti ingredientele mentionate pe                             spate, in cantitatile necesare. De exemplu, veti observa ca aveti nevoie de 1 litru de lapte                               pentru mic dejun si de inca un litru pentru paste carbonara. Veti avea 2 litri de lapte de                                 cumparat.

shopping-1232944_1920

De ce facem asta? Cumparand mereu ochimetric, riscam sa punem in cos mult mai mult decat ajungem sa consumam. Nu doar atat, dar nu ne gandim la perioada in care vom gati ceva anume si riscam sa cumparam alimente perisabile, desi intentia noastra este de a le gati sau consuma ceva mai tarziu. Aceasta risipa este cunoscuta. Atat de voi cat si de cei care va insotesc la cumparaturi, care vor simti ca este de datoria lor sa va potoleasca avantul de a cumpara prea mult. Cu lista in fata puteti spune cu mana pe inima: DA! Chiar am nevoie de 7 cepe. Uite scrie aici!

        3. Se studiaza problema pe teren. Verificati ce mai aveti in frigider si in dulapurile din bucatarie,                     si mai poate fi folosit. Reveniti asupra cantitatilor in cazul in care observati ca mai aveti in                           casa unele dintre alimentele necesare.

        4. COSMETICE, MENAJ, HOBBY. Verificati cu atentie daca intr-adevar aveti nevoie de inca ceva si               incercati sa calculati daca urmeaza sa terminati ceva din produsele pe care le folositi acum. Este                 bine sa fiti prevazatoare in loc sa va treziti ca nu mai aveti dischete demachiante, sampon sau                     detergent.

La final, faceti o poza listei, asa va asigurati ca nu o uitati sau nu o „faceti uitata” pe undeva. Ce credeati ca va lasam asa, in varianta vintage a acestei idei? Suntem femei moderne pana la urma, nu?