Tot ce am scris pana acum pe acest subiect duce la informatia pe care o veti gasi in acest articol. Planificarea meselor consta in meniul pe o saptamana, poate chiar mai mult daca aveti posibilitatea de a va aproviziona pe termen lung. Presupune posibilitatea de a compune acel meniu cu adevarat variat de care avem nevoie.

Iata cateva dintre beneficiile planificarii meselor:

planificarea meselor

Sursa: pixabay.com

  • Nu mai cadem in plasa „mancarurilor obisnuite” de genul ochiurilor cu rosii sau cerealelor cu lapte la mic dejun, a cartofilor cu carne si salata de varza la pranz si a pizzei sau pastelor seara.
  • Avem control si o imagine clara a cantitatilor de fructe si legume crude incluse in plan.
  • Putem integra zile fara carne sau fara branza.
  • Vedem cu adevarat cate dulciuri si gustari sarate mancam de fapt.

Care sunt mesele pe care trebuie sa le planificam?

planificarea meselor

Photo by Igor Miske on Unsplash

Pe toate. Iar pentru a acoperi o arie cat mai larga de intrebari, vom propune un meniu ce cuprinde 6 mese pe zi: 3 mese si 3 gustari Motivul? Multe persoane sunt atente cu mesele, reduc cu mult consumul de grasimi, de paine, de sosuri cu ulei si faina, dar uita sa ia in calcul gustarile. Acestea, numeroase, necontorizate, excesiv de dulci sau de sarate, au o pondere prea mare in meniul zilnic. Ideal ar fi sa mentinem gustarile in zona de 100 de calorii atunci cand sunt dese, si de 200 daca sunt mai rare, in functie de necesarul zilnic de calorii calculat pentru fiecare individ.

Cum procedam?

Incepeti de la cea mai copiasa masa a zilei: pranzul. Faceti o lista pentru pranzuri pe o saptamana intreaga, lasand loc deasupra si dedesubt pentru a trece micul dejun, cina si gustarile pe aceleasi zile. In functie de dieta pe care o adoptati, compuneti meniul dorit. De exemplu, pentru o persoana care nu vrea in mod deosebit sa slabeasca, dar care vrea sa manance cat mai variat, este posibila combinarea garniturilor cu diverse feluri de baza. Adica puteti combina legume gatite sau legume crude cu carne, lactate, peste sau cu nimic.

Daca va gatiti singuri, puteti gandi o masa de acest fel pe doua zile, pentru a limita timpul petrecut in bucatarie. Puteti porni de la a combina diverse feluri principale cu tipuri de garnituri. Mergand pe exemplul dat mai sus, puteti combina carne, lactate, peste sau nimic, cu garnituri precum carbohidrati si amidonoase (cartofi, paste, orez), legume gatite sau legume crude (salate). De aici rezulta in jur de 12 combinatii diferite. Adica randul la carbohidrati cu carne (stim, o combinatie pacatoasa, dupa cum spun toti nutritionistii, dar una dintre preferatele tuturor), 2 zile din 24. O afacere destul de buna, nu-i asa?

Cum integram dietele in planificarea meselor?

planificarea meselor

Photo by James Harris on Unsplash

Planificarea meselor devine chiar si mai importanta atunci cand incercam un regim nou. Indiferent ca incercam sa numaram calorii, sa mancam disociat, sa practicam postit intermitent, doar o viziune completa asupra meselor de peste zi poate sa ne ajute sa mancam echilibrat.

In realitate, restrictiile din perioadele de regim alimentar sunt cele care determina cele mai proaste alegeri. Nu putem manca alimentele pe care le-am consuma in mod normal, asa ca ne simtim flamanzi constant. Pentru a compensa, alegem alimente si mai rele si le consumam ca gustari. De exemplu, suntem obligati sa mancam salata la pranz. Iar dupa, consumam o ciocolata, pentru ca nu ne-am saturat.

Contorizarea gustarilor – vitala in planificarea meselor

planificarea meselor

Photo by Ashwin Vaswani on Unsplash

Oricine a numarat calorii vreodata, stie cat de mult ingrasa cornurile, gogosile, covrigii sau chips-urile pe care noi le mancam relaxati, de parca s-ar duce in stomacul altcuiva. De fapt, multe persoane consuma mai multe calorii din necesarul zilnic din gustari in loc sa o faca prin mesele principale. Planificarea meselor presupune o compensare corecta. Daca considerati ca pranzul este prea frugal, puteti alege o gustare mai consistenta, dar sanatoasa, precum un iaurt. De asemenea, intr-o zi cu mese cu putine calorii, va puteti rasplati cu un desert mai consistent la care nu trebuie decat sa visati intr-o zi cu mese mai copioase. Totul tine de capacitatea de a echilibra mesele intre ele si de a nu combina si mese copioase cu gustari prea mari.

Micul dejun si cina

Desi pentru multe persoane cina va fi piatra de incercare, aceasta trebuie sa fie putin mai mare decat gustarile in ceea ce priveste numarul de calorii, dar trebuie sa fie cea mai mica masa din zi dintre cele 3 mari. De asemenea, atentie sporita in alegerea meniului pentru micul dejun. Uneori, din dorinta de a avea o masa copioasa, nu realizam cat de mult ingrasa alimentele pe care le consumam la micul dejun. Untul, branza, mezelurile, croissantul sau painea, cafeaua cu lapte si mierea, pateul, salata de vinete cu maioneza, se aduna mai mult decat ne inchipium. Atentie mare la acest capitol. Iar daca alegeti cereale, cele cu mult zahar au muuuult mai multe calorii decat credeti.