Vine vara, rau imi pare… pentru ca toata lumea incepe sa vorbeasca despre bikini body, antrenamente si diete. Dar la urma urmei, de asta suntem aici, pe pagina Femei la dieta, nu? Pentru a afla care sunt exercitiile si dietele care merita. Care sunt mofturi sau trenduri trecatoare si care sunt inovatiile in domeniu, cele pe care ar trebui sa le luam in considerare cat mai repede cu putinta.
In acest articol vom discuta despre planking. Orice persoana care se respecta, si care a incercat cel putin o data sa gaseasca acea scurtatura care o poate scapa de timpul petrecut la sala sau pe covoras in sufragerie, a auzit macar o data despre planking. Dar haideti sa aflam mai multe despre acest exercitiu.
Ce este planking?

Sursa: pixabay.com
Planking sau „plansa” este un exercitiu menit sa intareasca muschii trunchiului, sa creasca rezistenta si echilibrul. Exercitiul presupune mentinerea unei pozitii fixe, timp in care muschii se incordeaza pana la extenuare.
Pornim in plansa stand pe burta, cu degetele de la picioare infipte in podea. Ne ridicam apoi in maini, tinand trunchiul drept (Atentie! Sezutul nu trebuie sa fie ridicat sau sa atarne, gatul si capul trebuie sa fie in linie cu spatele). Sustinem aceasta pozitie lasandu-ne pe coate. Pentru a pastra aceasta postura, corpul se incordeaza lucrand simultan muschii spatelui, ai abdomenului, ai bratelor si picioarelor. Este atat de solicitant incat un set complet este considerat unul de 60 de secunde. Un incepator va putea mentine aceasta pozitie considerabil mai putin, iar un expert, preferabil un antrenor sau un atlet, o va putea mentine pana la 5 minute.
Beneficii ale planking-ului

Sursa: pexels.com
Voi fi sincere aici, pe Femei la dieta, si vom recunoaste ca principala atractie fata de acest exercitiu consta in promisiunea unui antrenament eficient si gata in cateva minute. Dincolo de asta, ca antrenament:
- Arde mai multe calorii decat exercitiile traditionale
- Lucreaza simultan muschii spatelui, ai feselor si ai abdomenului
- Imbunatateste metabolismul si circulatia
- Contribuie la eliberarea tensiunii
- Creste puterea de concentrare – mentinerea unei posturi corecte pe intreaga durata a exercitiului presupune o putere mare de concentrare, un bun antrenament pentru alte situatii din viata de zi cu zi
- Imbunatateste postura si scade incidenta durerilor de spate prin intarirea muschilor
- Ajuta la conturarea muschilor abdominali mult mai repede decat in cazul clasicelor abdomene
Greseli in planking si riscuri de accidentari

Sursa: flickr.com
Planking este un exercitiu pe care il veti face la orele de Pilates sau Yoga. Prin urmare, pozitia corecta a corpului este esentiala daca vreti ca acest exercitiu sa dea rezultate. Cele mai frecvente greseli sunt:
- Mentinerea unei pozitii gresite pentru a forta un timp mai bun – scade eficienta exercitiului si creste riscul de accidentari.
- Tinerea respiratiei – creste presiunea in corp si ingreuneaza efectuarea corecta a exercitiului prin lipsa oxigenarii.
- Amplasarea mainilor la distanta prea mare sau prea mica fata de umeri – creste riscul de dureri articulare
Una dintre cele mai frecvente probleme asociate cu plankingul este costocondrita, o inflamatie a articulatiilor prin care coastele superioare se unesc cu cartilajul de la nivelul sternului. De cele mai multe ori, practicantii de Pilates care insista cu acest tip de exercitiu incep sa acuze dureri ascutite in dreptul coastelor si al pieptului, asociindu-le de cele mai multe ori cu infarctul sau cu cancerul mamar.
O alta problema consta in cresterea tensiunii, planking-ul fiind un exercitiu isometric. Cu alte cuvinte, prin mentinerea membrelor si a corpului intr-o pozitie care intinde ligamentele si muschii, si vasele de sange efectueaza acelasi tip de miscare, stimuland circulatia sangelui. Nu este recomandat persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala.
Concluzie
Mai mult decat orice, plankingul pare solutia ideala pentru cine vrea sa treaca in forta prin exercitii, fara a petrece prea mult timp la sala. Problema este ca multi instructori nu ar recomanda acest tip de exercitiu decat atletilor si sportivilor de performanta. Motivul? Muschii lor au nevoie de provocari constante, spre deosebire de cei ai sportivilor de ocazie, care merg la sala cand isi amintesc, cu o frecventa de 1-2 zile pe saptamana.
Desi nu este neindicat sau un exercitiu prost, plankingul trebuie facut corect si cu masura. Si nu trebuie sa inlocuiasca un program extins de crestere a masei musculare si a tonusului.