In zilele de post ne reimprietenim cu bucataria iar acest lucru este cat se poate de bun. Fie ca ne-am obisnuit sa mancam in oras, pe la rude sau de la restaurantul firmei la care lucram, cea mai sanatoasa optiune pentru zilele de post este sa intram in bucatarie si sa ne suflecam manecile. De ce? Pentru a evita efectele adverse ale mancatului haotic, a lipsei de optiuni si a eventualelor probleme digestive.
Trebuie sa recunoastem ca regimul fiecaruia dintre noi tinde spre cartofi prajiti, paine cu pateu vegetal, covrigi si dulciuri de post cu mult, mult zahar. Nu e de mirare ca pana terminam curatarea spirituala avem burta, cosuri, o dispozitie foarte proasta, o stare de anxietate si o oboseala inexplicabila. De vina sunt uleiurile si zaharurile cu care incercam sa compensam pentru lipsa proteinei animale.
Care sunt avantajele gatitului in casa in zilele de post
1. Meniul ESTE diversificat doar atunci cand gatim noi
Sunt foarte multe optiuni de mancaruri de post. Insa restaurantele si firmele de catering prefera sa mizeze pe cele mai populare meniuri din motive economice. Mancatul in oras poate fi o varianta temporara si doar gatind singuri putem sa ne asiguram ca avem parte de toti nutrientii necesari organismului.
2. Evitati folosirea inutila a colorantilor, a conservantilor si a sarii
Ca si gust, mancarea de post este mai putin apetisanta fata de cea de frupt. Grasimile si consistenta cresc gradul de satietate si suntem mai multumiti cu o asemenea masa. Chiar si asa, gatind mancaruri de post pe gustul nostru in casa inseamna ca nu vom pune la fel de mult ulei, conservanti sau sare, precum se face in industria alimentara.
3. Tocane si ciorbe de legume in locul painii cu mancaruri reci
O masa calda este oricand mai satioasa decat paine cu zacusca, pateu vegetal, humus sau fasole batuta. Desigur, aceastea sunt optiuni foarte bune, dar nu zilnic si nu la fiecare masa.
4. Nu mai mancati haotic
O masa nesatisfacatoare aduce cu sine gustari servite haotic. Nu e de mirare ca terminam postul cu burta desi ne asteptam sa mai dam jos cateva kilograme.
5. Nu va mai infometati, pentru a supra compensa mai tarziu
Acest sfat este legat de ceea ce ati vazut mai sus. Insa, chiar si atuni cand nu mancati haotic, cand respectati orele si tipul mesei, trebuie sa fiti atenti la valoarea nutritiva a portiei. Portiile trebuie sa fie echilibrate pentru a suplini necesarul caloric pentru o masa. In incercarea de a nu se ingrasa, unele persoane nu mananca mai mult. Dar portia de garnitura si salata care ar insoti in mod normal o bucata de carne sau de peste, nu trebuie sa ramana la fel.
6. Fructe si nuci in locul dulciurilor cumparate
Controland regimul alimentar de post putem gandi in avans meniul pe o zi si ne putem pregati mancarea pe care avem voie sa o mancam. Astfel, cu un mar in geanta am putea fi mai putin tentati sa ne aruncam pe raftul de dulciuri de post. AM PUTEA!