Asa cum v-ati obisnuit pana acum, din cand in cand apar la rampa „alimentele minune”. Le numim superalimente deoarece contin mai multe substante nutrivite decat altele. Printre numeroasele produse care au trecut in randul superalimentelor, quinoa are un loc de onoare. Acest aliment nu este unul autohton, nu ati interactionat cu el in trecut si se presupune ca veti accepta informatii cu privire la cat de minunat este „pe nemestecate”. Noi vom rezolva aceasta problema, in sensul ca va vom explica exact de ce este quinoa considerat un super-aliment, care sunt beneficiile consumului sau si cum o puteti gati.
Ce stim despre quinoa?

Sursa: unsplash,com
O veti gasi la raftul de cereale, pe pagina cu cereale a magazinului naturist online pe care il frecventati si va fi gatita ca restul cerealelor. In realitate, quinoa nu este un graunte, ci este samanta plantei din care este recoltata. Aceasta se cultiva in muntii Anzi de peste 5000 de ani si a reprezentat principala sursa de hrana a oamenilor din regiune de atunci. Rezistenta la conditii climatice imprevizibile precum inghet si seceta prelungita, quinoa a reprezentat principala cultura pentru oamenii din Peru si Bolivia.
2013 a fost declarat „Anul International al Semintelor de Quinoa” de catre ONU, pentru a marca includerea acestui aliment in randul superalimentelor pe motiv ca rezistenta acestor culturi contribuie la siguranta alimentara globala. Mai mult, dintre toate plantele, aceasta are cele mai mari sanse sa fie cultivata in spatiu, ceea ce spune multe.
Ce este quinoa?

Sursa: pixabay.com
Quinoa a fost numita „mama cerealelor”, iar in natura exista peste 1800 de sortimente. Pe piata, sunt disponibile doar cateva dintre ele, anume quinoa alba, rosie, neagra si pestrita. Quinoa alba are un gust usor fad, neutru, pe cand sortimentele colorate sunt putin mai aromate si arata mai bine in salata.
Vegetarienii care introduc quinoa in alimentatie pot sa faca asta cu toata increderea stiind ca acest aliment este o proteina completa ce contine noua din amino-acizii esentiali organismului uman. Mai mult decat atat, o cana de quinoa cruda contine:
- 58% din doza zilnica recomandata de MANGAN
- 30% din doza zilnica recomandata de MAGNEZIU
- 28% din doza zilnica recomandata de FOSFOR
- 19% din doza zilnica recomandata de ACID FOLIC
- 18% din doza zilnica recomandata de CUPRU
- 15% din doza zilnica recomandata de FIER
- 13% din doza zilnica recomandata de ZINC
- 10% din doza zilnica recomandata de vitamina B1, B2 si B6
- 9% din doza zilnica recomandata de POTASIU
- 8 grame de PROTEINE
- 5 grame de FIBRE
- Mai contine calciu (mai mult decat un pahar de lapte), niacina si vitamina E.
Mai tineti cont de faptul ca o cana de quinoa contine in jur de 200 de calorii. Deci, desi este hranitoare, trebuie sa aveti grija la cantitatile consumate.
Cum se prepara quinoa?

Sursa: unsplash.com
Quinoa se prepara exact ca orezul. Se si aseamana la gust, prin urmare veti sti cu usurinta daca „v-a iesit” – una dintre cele mai mari provocari in a gati alimente noi este atunci cand nu va puteti da seama daca ati facut ceea ce trebuie pentru ca nu cunoasteti gustul unui preparat reusit.
Este bine de retinut faptul ca acest aliment trebuie clatit inainte. Desi sunt voci care sustin ca ar fi bine chiar sa il lasati la inmuiat, o simpla clatire de cateva minute este suficienta. Faceti asta inclusiv in cazul sortimentelor ce vin impachetate si pre-spalate. De ce? Pentru ca semintele de quinoa sunt acoperite de un strat de substanta numita saponina. Daca nu o indepartati cu grija, aceasta va da mancarii un gust amar. Asa ca, in loc sa riscati sa gatiti un preparat care se dovedeste prea amar pentru a fi mancat, mai bine va asigurati inainte.
Boabele de quinoa se fierb timp de 15 minute. La o cana de boabe, adaugati doua cani de apa. Aveti grija sa amestecati si sa stoarceti bine la final. Preparatul astfel rezultat poate fi mancat ca atare, cu putin ulei de masline, sare si piper, sau in salate. Sunt persoane care aleg sa caleasca quinoa usor in ulei de masline inainte, pentru a-i da mai multa aroma. Aveti grija sa amestecati si sa reluati procedeul de fierbere prezentat mai sus.

Sursa: pixabay.com
Intrucat are un gust placut si usor neutru, quinoa se potriveste si la salate, sandwichuri, deserturi si alte tipuri de retete. Are o aroma subtila, da consistenta si nu altereaza gustul. Dar inca nu v-am spus cel mai important lucru: este extrem de satioasa!
Pofta buna!