produs bio: ulei de cocos

Sursa: Depositphotos.com

Ce face un produs bio sa se califice in categoria de super-aliment? Trebuie sa aiba proprietati nutritive dovedite, sa aiba beneficii multiple si sa aiba un efect notabil in ameliorarea anumitor conditii. In acest caz, uleiul de cocos nu doar ca se califica, dar este exemplul cel mai bun pentru un superaliment. Iata de ce.

Ce este uleiul de cocos produs bio?

Acest aliment este un ulei comestibil, extras din pulpa nucii de cocos. Are un continut ridicat de grasimi saturate si vine cu o serie de beneficii. Important de mentionat este si faptul ca acest produs poate rezista si 6 luni expus constant la temperaturi de 24o Celsius. La temperaturi mai mari acesta devine lichid. La temperaturi mai mici se solidifica.

90% din grasimile continute fiind grasimi saturate, uleiul de cocos este una dintre cele mai bune surse de grasimi naturale disponibile. Cu toate acestea, nu vorbim de acelasi tip de grasimi saturate pe care le gasim in alimente grase precum carne sau branza, ci de acizi grasi cu catena medie. Acestia sunt responsabili de stimularea metabolismului si sunt folositi direct de catre ficat ca sursa de energie.

Cum folosim uleiul de cocos?

Ceea ce este remarcabil in cazul acestui produs bio este aria larga de utilizari. Iata unele dintre cele mai populare dintre acestea:

In bucatarie

  1. Ca inlocuitor pentru orice alt tip de ulei vegetal.
    produs bio: ulei de cocos

    Sursa: unsplash.com

  2. In loc de unt.
  3. Ca ingredient principal in multe retete raw sau paleo intrucat actioneaza ca un foarte bun liant daca se pastreaza produsul la temperaturi de sub 24o Celsius.
  4. In cafea, in loc de lapte.
  5. Poate fi folosit cu succes la uns tavile pentru gatit.
  6. In smoothie-uri

Ca produs cosmetic

  1. Aplicati produsul bio pe parul uscat pentru o buna hidratare si lasati sa actioneze. Spalati parul cu cateva ture de sampon pentru a-l curata bine. Pastrati uleiul in par in functie de cat de uscat este acesta si de cat de tare absoarbe grasimea. Parul mai uscat si mai deteriorat poate sta astfel pana la cateva ore. Acest lucru nu este recomandat in cazul parului cu tendinte de ingrasare.
  2. Folosit direct pe scalp, poate trata problema matretii uscate.
  3. Luati cu varful degetului, intindeti o pelicula fina de produs bio in palme si aplicati pe parul electrizat sau cu multe capete rupte vizibile. Are un efect imediat de netezire. Aveti atentie sa nu luati prea mult pentru a nu da parului un aspect uleios.
    produs bio: ulei de cocos

    Sursa: Depositphotos.com

  4. Folositi pe piele ca lotiune intens hidratanta.
  5. Poate fi folosit si pe post de ulei de plaja, avand un factor de protectie de 30%.
  6. Folositi pentru vergeturi, arsuri solare si pentru astuparea porilor deschisi. Este util inclusiv in tratamentul acneei avand proprietati antibacteriene, precum si in tratarea muscaturilor de tantari.
  7. Poate fi folosit si pe post de crema de barbierit sau aftershave, demachiant, deodorant, exfoliant si balsam de buze.

Beneficii pentru sanatate

Acest produs bio, uleiul de cocos, este considerat un superaliment deoarece este o sursa nemaipomenita de grasimi bune, dar si datorita proprietatilor sale antimicrobiene, datorita modului in care influenteaza procesele creierului si modului in care imbunatateste echilibrul hormonal si intareste sistemul imunitar.

  • Acizii grasi cu catena medie au proprietati antibacteriene, antifungice si antivirale. Astfel, uleiul de cocos contribuie la imbunatatirea sistemului imunitar.
  • Continutul ridicat de grasimi bune, o garantie in cazul produsului bio, pastreaza echilibrul hormonal al organismului.
  • Datorita proprietatilor antimicrobiene, protejeaza tractul digestiv de iritatii si infectii.
  • Consumul de grasimi bune incurajeaza respectarea pragului de satietate si scade riscul de obezitate si boli asociate.
  • Trateaza un numar mare de afectiuni ale pielii, multe dintre acestea avand cauza bacteriana.
  • Regleaza nivelul colesterolului din sange.
  • Acesti acizi grasi sunt transformati direct in ketone, corpul folosind grasimea buna ca sursa de energie in locul zaharului din carbohidrati, de exemplu.
produs bio: ulei de cocos

Sursa: pixabay.com

Uleiul de cocos este cu siguranta un superaliment de beneficiile caruia trebuie sa va convingeti singuri. Cel mai probabil nu vom deveni toti dependenti de acest produs minune si nu vom umbla cu el in poseta incercand sa convingem straini in tramvai sa il incerce. Dar stim cu siguranta ca va deveni un produs de nadejde in casa, atat pentru probleme ale pielii, cat si ca inlocuitor al uleiului in bucatarie. Incercati ulei de cocos produs bio si maximizati beneficiile.

Surse:

wellnessmama.com

wikipedia.org

authoritynutrition.com

www.livescience.com

Imagine principala: Depositphotos.com