Beneficiile unui produs bio VARECUL

Ce este

Supranumit si alga maro sau kelp, varecul, in forma de produs bio, este o alga ce se gaseste in adancul apelor sarate, bogate in nutrienti, cu precadere in zonele de coasta. Acest super-aliment prospera in lumina soarelui si absoarbe din jurul sau un numar mare de minerale. Consumul acestuia este benefic pentru organism atunci cand provine din surse certificate si cand nu se depasesc anumite cantitati.

De ce este un superaliment?

Principalul atu al varecului este continutul ridicat de iod. Intrucat iodul a fost adaugat in sare pentru ca nutritionistii sa se asigure ca populatia il consuma. Astfel, alte surse naturale de iod au fost date uitarii. Prin comparatie cu sarea, varecul nu favorizeaza retentia de apa. Din contra, este un diuretic natural.

In afara de iod, varecul este o sursa de minerale precum fier, calciu (in cantitati mai mari decat varza kale), mangan, zinc, riboflavina, magneziu, tiamina si niacina, precum si de vitaminele A, B-12, B-6 si C. Fiind un produs bio atat de nutritiv, este recomandat femeilor care pierd nutrienti importanti in perioada menstruatiei, a menopauzei sau a alaptarii.

Sursa: pixabay.com

Beneficiile varecului

Varecul poate fi consumat in supe, salate, sosuri si ceaiuri.

La nivelul tiroidei

Principalul beneficiu al varecului, atunci cand este sub forma de produs bio, este cel de a asigura functionarea eficienta a glandei pituitare datorita aportului considerabil de iod. Aceasta glanda este responsabila de reglarea metabolismului si a temperaturii corpului, doua functii in care echilibrul este cheia. Astfel, desi varecul este mai recomandat decat suplimentele sintetice cu iod, si in acest caz pot exista excese. Este valabil mai mult in cazul suplimentelor si nu atat de mult in cazul consumului de varec in forma naturala.

La nivelul sistemului digestiv

Prin anihilarea bacteriilor care pot produce substante cancerigene, varecul stimuleaza digestia si combate constipatia. Mai mult, datorita fibrelor sale, acest produs bio stimuleaza evacuarea colesterolului.

La nivelul circulatiei sangvine

Un alt beneficiu al acestui super-aliment consta in crearea unui mediu favorabil dezvoltarii globulelor rosii. Magneziul si fierul din varec sunt benefice pentru circulatie.

La nivel general

Antibiotic natural, varecul ajuta organismul sa lupte cu infectiile. Intareste sistemul imunitar si este recomandat persoanelor care stiu ca se confrunta cu astfel de probleme in sezonul rece.

Produs bio bogat in antioxidanti, carotenoizi, flavonoizi si alcaloizi, alga maro este un aliat impotriva unor forme de cancer. Fie ca previne aparitia lor, fie ca intarzie raspandirea acestora in organism, varecul trebuie privit ca optiune de preventie, nu ca medicament sau tratament. Este cazul cancerului de san, cancerului de colon, cancerului pulmonar si cancerului de prostata.

Ca bonus, consumul de varec contribuie la cresterea si ingrijirea parului si a unghiilor. De asemenea, alginatul din compozitia sa blocheaza absorbtia a aproximativ 75% din grasimi in intestin, facandu-l un  aliment recomandat persoanelor care sufera de obezitate.

Cum consumam varec?

Poate fi consumat crud, gatit sau concentrat in tablete si pudre. In bucataria asiatica, in cea japoneza si in cea coreeana, varecul este un ingredient des intalnit. Acesta poate fi consumat rece si crud in salate, asezonat cu diverse sosuri, in supe calde sau sub forma de ceai. In cazul suplimentelor sub forma de tablete si pudre, trebuie sa fiti atenti la nivelul de iod din compozitie intrucat acestea sunt variantele concentrate. Iar pentru a va putea bucura din plin de beneficiile acestui aliment, asigurati-va ca alegeti un produs bio.

De ce varec bio?

Acum ca am inteles de ce varecul este important pentru organism, este important sa intelegem si de ce trebuie sa ne asiguram ca acesta vine dintr-o sursa certificata. Intrucat alga maro are darul de a atrage din apa mineralele de pe urma carora beneficiem, acest lucru deschide o portita si unor substante de care trebuie sa ne ferim. Este cazul arsenicului, plumbului si cadmiumului. Prin urmare, este recomandat consumul de varec produs bio, provenit din zone ecologice verificate si certificate, pentru a evita riscul intoxicarii cu substantele enumerate mai sus.

Vrei sa afli mai multe despre super-alimente si produse bio pentru un stil de viata sanatos?

Inscrie-te la newsletterul nostru. Lasa-ti adresa de e-mail si vei fi primul care va primi articolele noastre.